Ontdek het Zwarte Woud: de leukste bezienswaardigheden

door Esther

Zin in eindeloze boswandelingen, varen op een spiegelglad meer of in een kleurrijk dorpje neerploffen op een terrasje voor een flink stuk schwarzwälder kirschtorte. Dan moet je in het Zwarte Woud zijn. Freiburg is één van de poorten naar het Schwarzwald en je kunt hier logeren als je een stedentrip wilt combineren met genieten van de natuur. Maar er zijn nog veel meer opties. Bekijk de leukste tips voor een vakantie in het Zwarte Woud.

Plan je vakantie Zwarte Woud

  • Ga je met de auto naar het Zwarte Woud? In zo’n 6,5 uur rijd je vanaf Utrecht naar het hartje van het Zwarte Woud. Naar Baden-Baden is het iets korter, naar Freiburg weer wat langer.
  • Geloof het of niet, maar je kunt ook heel relaxt met de trein naar het Zwarte Woud. Ik deed het gewoon. Vanuit Nederlands stap je alleen over in Keulen of Frankfurt. Ook ter plaatse kun je naar heel veel plekken in het Zwarte Woud met de trein, ik vond het niet al te duur en behoorlijk goed te doen.
  • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in het Zwarte Woud, van luxe tot lekker knus. Er is voor elk budget wel wat te vinden. Bekijk ook vooral of er leuke hotel arrangementen te vinden zijn.
  • Je kunt ook heel gemakkelijk een kant-en-klare vakantie Zwarte Woud boeken, er zijn genoeg leuke opties.
  • Handige reisgids meenemen op vakantie? De Marco Polo Zwarte Woud is wat mij betreft een aanrader en neemt je mee langs de mooiste plekken en routes.

Vakantiepark Zwarte Woud: Lauterdörfle

Vakantiepark Zwarte Woud, vakatiepark Lauterdörfle | Mooistestedentrips.nl

Vakantiepark Zwarte Woud, vakatiepark Lauterdörfle | Mooistestedentrips.nl

Wil je op een vakantiepark in het Schwarzwald logeren, op een prachtige en rustige plek? Dan is Vakantiepark Lauterdörfle een hele leuke optie. Het park ligt op zo’n kilometer van het prachtige plaatsje Hayingen waar je prachtige vakwerk huizen kunt bewonderen. Vakantiepark Lauterdörfle is gelegen in een heel mooie, groene en rustige omgeving. Perfecte als je even helemaal wilt bijkomen. De chalets op het vakantiepark zijn mooi ingericht. Ze zien er typisch Duits uit en hebben lekker fris meubilair en compleet ingerichte keukens. De chalets staan middenin het groen, waardoor je veel privacy hebt.

3x hotels in het Zwarte Woud

Adler 1604 Boutique Hotel

Hotel Zwarte Woud | Adler 1604 Boutique Hotel

Het Adler 1604 Boutique Hotel ligt in het prachtige dorpje Schiltach en is een goede keuze als je heerlijk wilt logeren, van lekker eten houdt en wat leuke plekken in het Schwarzwald wilt ontdekken. Het dorpje ligt in het hartje van het Zwarte Woud, bestaat uit heel mooie vakwerkhuisjes en is een heel goede basisplek als je verschillende dagtrips wilt maken. De kamers van het hotel zijn ontzettend mooi, comfortabel en met heel veel zorg ingericht. ’s Avonds hoef je niet ver te lopen om uit eten te gaan, want in het bijbehorende restaurant kun je echt geweldig eten.

Hotel Panorama Freiburg

Hotel Zwarte Woud | Mercure Hotel Panorama Freiburg

Hotel Panorama Freiburg ligt aan de rand van Freiburg, in de heuvels. Dat zorgt voor fantastische panorama’s. Vanuit elke kamer heb je eigenlijk wel een heel mooi uitzicht. Dit hotel heeft eigenlijk alles voor een perfecte vakantie in het Zwarte Woud. Het fijne zonneterras, het zwembad, de uitgebreide spa, het uitmuntende restaurant met terras zijn allemaal ingrediënten die je een instant vakantiegevoel geven. Na een dag Freiburg of het Zwarte Woud ontdekken kom je hier heerlijk bij, maar het is stiekem ook lekker om een dag te genieten van alles wat dit hotel je te bieden heeft.

Hotel Großbach

Hotel Zwarte Woud | Hotel Großbach, Zwarte Woud

Logeren op één van de mooiste plekken in het Schwarzwald? Als je bij Hotel Großbach logeert, ben je vlakbij Menzenschwand. Dit dorpje is de poort naar allerlei bijzondere plekjes in het Schwarzwald, waaronder de Menzenschwander waterval. Hotel Großbach ligt schitterend tussen de bossen en is alles wat je van een leuk kleinschalig Duits hotel mag verwachten. De kamers zijn lekker ruim en hebben een eigen zitje waar je kunt genieten van een mooi uitzicht. ’s Ochtends kun je er lekker uitgebreid ontbijten en ’s avonds kun je prima uit eten in het restaurant.

Over het Zwarte Woud

Zwarte Woud: de leukste tips voor het Schwarzwald, Duitsland

Zwarte Woud, Duitsland | De leukste tips voor een vakantie in het Zwarte Woud

Het Schwarzwald is een aaneenschakeling van uitgestrekte, dicht beboste heuvels, valleien, rivieren, meertjes en kuuroorden en strekt zicht uit van Baden-Baden tot de Zwitserse grens en van de Rijn bijna tot aan de Bodensee. Hier ontstonden de sprookjes van de gebroeders Grimm en als je door de bossen dwaalt, verbaast het je niets dat Hans en Grietje hier ineens een peperkoeken huisje met een gemene heks tegenkwamen.

En Freiburg ligt daar kleurrijk en gezellig middenin. De stad is een heel leuke verrassing en deed me een beetje aan Heidelberg denken, met veel pompeuze historie, maar vooral een gezellig studentenhart. Freiburg is een leuke bestemming voor twee of drie dagen. En het mooie is dat je vanuit de stad ook zo in het Zwarte Woud bent. Vanuit de stad vertrekken genoeg stoptreinen die je heel eenvoudig naar allerlei mooie plekken in het Zwarte Woud brengen.

Bezienswaardigheden Zwarte Woud

Freiburg

Bezienswaardigheden Zwarte Woud: Freiburg | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zwarte Woud: Freiburg | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste grote steden aan de rand van het Zwarte Woud is Freiburg, een ontzettende leuke Duitse stad die nog niet zo heel bekend is en daardoor ook nog niet zo erg door toeristen wordt platgelopen. Ik mag Freiburg daarom ook altijd graag als alternatieve stedentrip bestemming aanraden. De Altstadt van Freiburg is echt een plaatje met dromerige kleurrijke straatjes, met zelfs kleine grachtjes er doorheen. Kloppend hart van de stad is de Münsterplatz met daarop de beroemde kathedraal van rode baksteen en de schitterende koopmanshuizen. Maar je staat ook zo in het groen. Neem de kabelbaan de Schlossberg op en je kunt heerlijk wandelen.

Bootje varen en wandelen in Titisee-Neustadt

Zwarte Woud vanuit Freiburg: Titisee | Mooistestedentrips.nl

Wandelen rondom Titisee, Zwarte Woud: Hinterzarten | Tips voor je vakantie Schwarzwald

Titisee-Neustadt, of Titisee zoals de meeste mensen het kennen, is één van de meest populaire trekpleisters van het Zwarte Woud. En dat snap je meteen als je het spiegelgladde meer omringd door dicht beboste heuvels voor je ziet opdoemen. Vanaf het vroeger voorjaar ligt het stadje aan het meer er piekfijn bij en zijn alle vakwerkhuisjes vrolijk versierd met bakken boordevol bloemen. Vakantiegangers komen hier graag, dus er zijn genoeg restaurantjes en terrasjes om van het uitzicht te genieten. Huur ook een bootje voor een uur, want de omgeving vanaf het water in je opnemen is de moeite waard.

Je kunt vanuit Freiburg een rechtstreekse trein naar Titisee-Neustadt nemen, deze doet er iets langer dan een halfuur over. Je kunt op de terugweg natuurlijk naar hetzelfde station lopen, maar het is ook leuk om een uurtje door de heuvels en velden te wandelen en de trein terug naar Freiburg te pakken vanuit Hinterzarten.

Bergop: de Feldberg

Zwarte Woud vanuit Freiburg: Feldberg | Mooistestedentrips.nl

Met 1493 meter is de Feldberg de hoogste berg van het Schwarzwald en de enige plek in het gebied waar ’s winters nog weleens wordt geskied. Je reist met de trein binnen zo’n 45 minuten van Freiburg naar Feldberg en vanaf het station kun je eenvoudig naar het kabelbaanstation. Nadat je je naar boven hebt laten brengen, is het nog maar een klein eindje naar de top waar je een prachtig uitzicht op de Alpen hebt op een heldere dag.

Schluchsee voor natuurliefhebbers

Zwarte Woud in Duitsland: Schluchsee | Tips voor je vakantie Schwarzwald

Doen in het Zwarte Woud in Duitsland: Schluchsee | Mooistestedentrips.nl

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Schluchsee. Het grootste meer van het Zwarte Woud is de perfecte plek om te zwemmen en surfen, maar ook wandelaars en fietsers vinden genoeg leuke routes om zich een paar dagen bezig te houden. ’s Zomers weten de zonzoekers Schluchsee te vinden en de winter is het een populaire plek voor langlaufers. Je kunt een rechtstreekse trein nemen van Freibrug naar Seebruch, je bent dan binnen een uur en een kwartier in Schluchsee.

Nationalpark Schwarzwald

Nationalpark Schwarzwald | Tips voor een vakantie Zwarte Woud

Wandelen in het Zwarte Woud: nationalpark Schwarzwald | Mooistestedentrips.nl

Wandelen in het Zwarte Woud: nationalpark Schwarzwald | Mooistestedentrips.nl

Als je van wandelen houdt, kun je niet om het officiële nationale park heen. Hier mag de natuur gewoon, zonder ingrijpen, haar gang gaan en je kunt hier schitterende wandelingen maken. Er zijn routes beschikbaar van één of twee uur tot wat zwaardere trails van een uur of vier. Heb je weinig tijd, dan is het Lotharpad dat in de bomen is gebouwd en je een prachtig uitzicht over het park geeft.

Het bezoekerscentrum van het nationaal park ligt in Seebach en hier is maar lastig te komen met het openbaar vervoer (tenzij je het geen probleem vindt om zo’n 3 of 4 keer over te stappen). Heb je geen auto bij de hand, dan kun je vanuit Freiburg natuurlijk altijd even een dag een auto huren.

Rodelen in Gutach

Doen in het Zwarte Woud: rodelen in Gutach | Mooistestedentrips.nl

Doen in het Zwarte Woud: rodelen in Gutach | Mooistestedentrips.nl

Vanuit Feldberg kwam ik per ongeluk in Gutach terecht, er ging vanuit Feldberg een bus naartoe en ik dacht: waarom niet. En spijt kreeg ik niet, want Gutach is een wonderschoon dorpje dat zeker ’s zomers ontzettend populair is bij wandelaars, wielrenners en mountainbikers. Je kunt op je gemakje door het dorp wandelen, op een terrasje neerploffen en de mooie kerk bewonderen. Maar de echte trekpleister van Gutach ligt net buiten het dorp en je moet er even voor klimmen: de rodelbaan. Dat moest ik uitproberen! Het was best druk, maar na een kwartiertje wachten kon ik toch in een sleetje klimmen en keihard naar beneden roetsjen: een ontzettend leuke ervaring.

Vakantie Zwarte Woud
Bewaar op Pinterest

Vakantie in het Zwarte Woud, Duitsland | De leukste bezienswaardigheden in het Schwarzwald

Alle stedentrips Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip met de auto > Freiburg > Zwarte Woud

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Joop Duesmann 11 juli 2020 - 23:08

Makkelijk om te lezen, goeie indrukken. Een heerlijk gebied.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer