Cappadocië, Turkije: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Cappadocië staat bij veel reizigers op het verlanglijstje. En dat is helemaal terecht. Cappadocië lijkt wel te zijn weggelopen uit een sprookjesboek. Het waanzinnige landschap met haar goudkleurige heuvels, honingraatachtige rotsformaties, rotskerken met eeuwenoude fresco’s en valleien vol ‘fairy chimneys’ en grotwoningen zorgen ervoor dat je dagenlang met je mond open loopt van verbazing. En het is dé plek om eens een ballonvaart te maken. Wil je dit ook weleens met eigen ogen bekijken? Ontdek dan de mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië. Bekijk alle tips.

Cappadocië, Turkije: plan je vakantie

  • Wil je naar Cappadocië? Dan heb je een vliegticket Kayseri nodig, meestal vlieg je dan met een overstap.
  • Ik combineerde mijn bezoek aan Cappadocië met een stedentrip Istanbul. Ik kocht dus een vliegticket Istanbul en nog een los vliegticket Nevsehir vanuit Istanbul. Dat bleek voor ons voordeliger uit te pakken.
  • Boek een transfer vanuit Kayseri of een transfer vanuit Nevsehir. Dit is veruit de gemakkelijkste en snelste manier om vanaf één van deze twee vliegvelden bij je hotel in Göreme te komen.
  • Wil je er veel
  • Göreme is het kloppende hart van Cappadocië en het is wel aan te raden om hier te logeren. Vanuit dit stadje kun je diverse bezienswaardigheden gewoon wandelend bezoeken, maar ook de meeste excursies en ballonvaarten vertrekken vanuit Göreme.
  • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Göreme. Bekijk in ieder geval of je kunt logeren bij het Mithra Cave Hotel. Hieronder staan in ieder geval een paar leuke hotels in Cappadocië.
  • Je kunt ook een kant-en-klare rondreis Cappadocië boeken.

Hotels in Cappadocië

Mithra Cave Hotel

Foto met dank aan Mithra Cave Hotel

Het Mithra Cave Hotel is waarschijnlijk het populairste hotel in Cappadocië. Het heeft namelijk een geweldig dakterras. Nu is dat in Göreme sowieso al leuk, omdat je dan van het prachtige, iconische landschap van Cappadocië kunt genieten. Maar bij het Mithra Cave Hotel kun je hier bij zonsopkomst ook nog eens de mooiste foto’s nemen van de luchtballonnen die je overal ziet. Zoals de naam al doet vermoeden is het Mithra een zogeheten grothotel: een hotel dat uitgehouwen is in de rotsen, heel traditioneel in Göreme en Cappadocië. De kamers van het hotel zijn ruim, knus en keurig netjes. Hier kun je echt genieten.

Stone House Cave Hotel

Foto met dank aan Stone House Cave Hotel

Het Stone House Cave Hotel is simpelweg uit een sprookje weggelopen. Dan kan gewoon niet anders, met zulke mooie binnentuinen, knusse terrasjes en een groot dakterras waar je heerlijk kunt ontbijten, borrelen en natuurlijk de luchtballonnen van Cappadocië bewonderen. De kamers zijn ruim, comfortabel en heerlijk warm. Je wandelt bovendien zo naar de leuke restaurantjes in Göreme. Hulp nodig bij wat je wilt gaan doen? Het vriendelijke personeel helpt je heel goed op weg.

Kelebek Special Cave Hotel & Spa

Foto met dank aan Kelebek Special Cave Hotel & Spa

Wat is er nu beter dan genieten van het uitzicht over het spectaculaire landschap van Cappadocië? Genieten van het uitzicht over het spectaculaire landschap van Cappadocië vanuit het zwembad. Het Kelebek Special Cave Hotel & Spa biedt niet alleen heel fijne kamers met mooie tapijten en meubels, maar ook een geweldig dakterras met een zwembad. In de warme maanden is het heerlijk toeven. En ’s ochtends bekijk je op dit dakterras natuurlijk ook de luchtballonnen.

Cappadocië bezienswaardigheden

Cappadocië met de auto, scooter of quad

Cappadocië, Turkije: ontdek de mooiste Cappadocië bezienswaardigheden

Er zijn een heleboel leuke excursies te boeken in Göreme. Wil je veel van Cappadocië zien op eigen gelegenheid, dan is een huurauto een goed idee. Bekijk of je deze van te voren thuis al kunt reserveren, want dit valt vaker (veel!) goedkoper uit dan ter plaatse een auto huren. Scooters zijn wel goed ter plaatse te boeken en ook quad excursies kun je vanuit huis of ter plaatse reserveren.

Göreme open-air Museum

Cappadocië bezienswaardigheden, Göreme open-air Museum

Cappadocië bezienswaardigheden, Göreme open-air Museum

Cappadocië bezienswaardigheden, Göreme open-air Museum

Göreme ligt in het hart van Cappadocië en ook als je geen huurauto hebt, kun je vanuit Göreme gemakkelijk verschillende bezienswaardigheden in Cappadocië ontdekken. In ieder geval het hoogtepunt van het stadje, het Göreme open-air Museum. Het ligt ongeveer een kilometer buiten het stadje en je bent er zo. Koop een kaartje om het openluchtmuseum te betreden. Tussen het maanlanschap van vreemd gevormde rotsen en fruitbomen vind je een verzameling heel bijzondere vroeg-byzantijnse kerken.

Deze zijn meestal in de rotsen uitgehouwen en door het gebrek aan daglicht zijn de eeuwenoude fresco’s heel mooi bewaard gebleven. Bijvoorbeeld de Azize Barbara Kilisesi (de Kerk van de Heilige Barbara), Yılanlı Kilise (de Slangenkerk), Elmalı Kilise (of de Appelkerk) en de Karanlık Kilise (de Donkere Kerk). Vooral die laatste is heel bijzonder om te bezoeken. In de kerk, waar je echt even naartoe moet klauteren om hem te bezoeken, zijn de fresco’s nog steeds schitterend.

Pigeon valley

Cappadocië bezienswaardigheden: Pigeon valley | Mooistestedentrips.nl

Pigeon valley (Guvercinlik Valley) is één van de mooiste valleien in Cappadocië en genoemd naar de typische duiventillen die je er overall op de rotsen ziet. De vallei ligt precies tussen Göreme en Uçhisar. Neem de bus naar Uçhisar en wandel dan terug naar Göreme, deze wandeling gaat een beetje bergafwaarts en is vrij licht. Je hebt geen kaart nodig voor deze wandeling: je volgt gewoon het breedste pad en de bordjes met duiven erop. Onderweg zie je bijzondere rotsformaties, grotten en grottekeningen en je komt er verschillende mooi gelegen terrassen en cafés tegen waar je met een mierzoet kopje thee kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Love Valley

Cappadocië bezienswaardigheden, Love Valley

De Love Valley ligt ook tussen Göreme en Uçhisar en begint aan de andere kant van de weg waar de wandeling door de Pigeon Valley eindigt. Je schiet de valley in via een paadje naast een kunstgalerie. Love Valley. Tsja, als je de honderden fallische rotsformaties ziet, snap je meteen waarom de vallei zo heet. Lachwekkend, intrigerend en vooral erosie. De wandeling door Pigeon Valley and Love Valley kun je prima op één dag doen. Een kaart heb je hier niet nodig. Als je het rotspad volgt, kom je vanzelf weer in Göreme uit. Onderweg wandel je langs fruitbomen en zie je tientallen rotswoningen. Wist je dat die tot in de jaren ’50 nog werden bewoond?

Red Valley

Cappadocië, Turkije: Red Valley

Red Valley is één van de meest bijzondere valleien in Cappadocië, de grootse rotsformaties hebben een hoog ijzergehalte waardoor ze een rozige kleur hebben. Maar aan het begin en einde van de dag valt er een schitterend rode gloed over de vallei en lijken de rotsen wel in vuur en vlam te staan. De Red Valley ligt precies tussen Göreme en Çavuşin, je hebt wel vervoer nodig om er te komen. Met de auto is het zo’n tien minuten vanuit Göreme. Voor een wandeling door de Red Valley heb je wel een kaart nodig, want het is lastig navigeren in de vallei. Het informatiepunt van Göreme heeft kaarten waar je wat aan hebt.

Uçhisar

Cappadocië bezienswaardigheden, Uçhisar

Uçhisar ligt aan de rand van het nationaal park Göreme is een leuk plaatsje om te bezoeken tijdens je rondreis Cappadocië. Het plaatsje is vooral bekend vanwege een grote berg die het kasteel van Uçhisar wordt genoemd. De rots herbergt tientallen kamers en gangen, maar helaas zijn de meeste niet te bezoeken. De woningen en kloosters in de berg boden ooit bescherming aan 1000 mensen. Als je niet in Göreme overnacht, kun je ook kiezen voor een hotel in Uçhisar. Hier zijn namelijk ook een heleboel traditionele grothotels te vinden.

Devrent Valley

Cappadocië bezienswaardigheden, Devrent Valley

Devrent Valley wordt ook wel de vallei van de verbeelding genoemd. En dat is wel begrijpelijk, want de vreemd gevormde rotsformaties doen eigenlijk wel aan iets denken. Aan een kameel, of twee honden, of een haas. Deze vallei ligt op zo’n tien kilometer van Göreme, wat dichter bij Urgup. Het is leuk wandelen tussen de grote formaties over het glooiende pad.

Ihlara Valley

Ihlara vallei, Cappadocië bezienswaardigheden

De Ihlara Valley (Ihlara Vadisi) ligt net even ten zuiden van Cappadocië. De vruchtbare kloof ligt dramatisch in het kale landschap van het Anatolisch plateau, ontzettend mooi. Tijdens je wandeling hoor je alleen vogels, insecten en een kabbelende rivier. Er liggen verschillende, verscholen historische kerken in de vallei, met fraaie fresco’s en zuilen. Heel bijzonder om even te zien. Ik bezocht de Ihlara vallei met de groene tour die dagelijks vanuit Göreme vertrekt.

Selime

Cappadocië, Turkije: Selime

Cappadocië, Turkije: Selime

Selime is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Cappadocië. Vanuit Slieme kun je een wandeling door de Ihlara vallei maken, maar niet voordat je het plaatsje ook je aandacht hebt gegeven. Het klooster wat is uitgehakt uit de bergen is zonder meer subliem. Het klooster stamt uit de 8ste eeuw en is tot en met de 16de eeuw gebruikt. Hier en daar zijn de fresco’s nog goed te zien en ook veel zuilen in de ritsige kamers zijn nog in behoorlijk goede staat. Maar vooral het uitzicht vanaf het klooster is prachtig.

Derinkuyu

Cappadocië bezienswaardigheden, Derinkuyu

Bij het zien van Derinkuyu valt je mond geheid open. Dit moet je absoluut hebben gezien tijdens je rondreis door Cappadocië. Dit is de grootste opgegraven stad in Turkije. Ooit bood Derinkuyu plaats aan 20.000 mensen en al wandelend door de historische stad, die zelfs meerdere verdiepingen telt, zie je woningen, opslagruimtes, eetzalen en zelfs een wijnkelder. De grotten werden vanaf de 7de en 8ste eeuw uitgehouwen door de Byzantijnen die ze gebruikten om te schuilen als ze werden aangevallen door de Arabieren. In de jaren ’60 werd Derinkuyu per toeval gevonden door een lokale bewoner die op één van de kamers stuitte achter een muur in zijn huis. Ik bezocht Derinkuyu tijdens de groene tour vanuit Göreme.

Ballonvaart Cappadocië

Ballonvaart Cappadocië: tips voor het maken van een ballonvaart Cappadocië

Een ballonvaart Cappadocië. Dat staat toch wel bij heel veel mensen op het verlanglijstje. En inderdaad, een ballonvaart Cappadocië is geweldig. Het is een bijna magische ervaring om vanuit een luchtballon het geweldige landschap van Cappadocië te zien. De meeste ballonvaarten worden ’s ochtends vroeg gepland, omdat het landschap werkelijk schitterend is bij zonsopkomst. Je wordt opgehaald bij je hotel en gebracht naar de plek waar de luchtballonnen kunnen opstijgen.

De luchtballonnen vertrekken het hele jaar door, alleen als de wind verkeerd staat worden ballonvaarten afgezegd. Maar meestal gaan ze gewoon door. Een ballonvaart Cappadocië kost tussen de €150 en €450. Bij de goedkopere ballonvaarten zit je met andere reizigers in je mandje, bij de duurdere ballonvaarten heb je de ballon voor jezelf en krijg je vaak nog wat extra’s. Je ballonvaart Cappadocië van te voren reserveren is meestal goedkoper dan ter plaatse boeken, hoewel er ter plaatse wel genoeg mogelijkheden zijn. Boek je ballonvaart Cappadocië bijvoorbeeld hier of hier.

Restaurants Cappadocië

Hopper Coffee

Foto met dank aan Hopper Coffee

Hopper Coffee ligt op een lekker centrale plek in Göreme en is de perfecte plek om je dag te beginnen. Je haalt hier de lekkerste koffie en koffiespecialiteiten. Neem er een lekker stuk taart bij, vooral de red velvet cake en macarons zijn echte aanraders. Soms kun je ook traditionele Turkse koffie halen hier, dat is ook superlekker.

Mozaik

Restaurants Cappadocië, Mozaik Göreme

Mozaik is één van mijn favoriete restaurants in Göreme. Het is een wijnbar én restaurant. Dus je hebt een goed excuus om de lekkerste mezze en traditionele gerechten te bestellen en er een bijpassende wijn bij te vragen. Maar simpelweg je tafel voor lekkere hapjes laten zetten en genieten van een goed glas is natuurlijk ook helemaal prima.

Seten

Foto met dank aan Seten

Seten is het restaurant dat hoort bij het Sultan Caves Suites, een geweldig hotel in Cappadocië. Mocht je daar niet logeren? Geen nood, want je kunt wel gewoon de bar en het restaurant bezoeken. Het terras van het restaurant is sowieso geweldig. De perfecte plek voor een drankje en een tafeltje vol mezze. Het uitzicht is geweldig en je geniet er regelmatig van live muziek. Meer trek? De kaart staat vol met onder andere Anatolische specialiteiten. Superlekker.

Sedef

Restaurants Cappadocië, Sedef Göreme

Sedef is een heel fijn restaurant in Göreme. Vooral als je buiten zit, op het terras op de eerste verdieping, trekt het leven van Cappadocië prachtig aan je voorbij. Je eet hier de lekkerste Anatolische specialiteiten, zoals stoofpotten in de zo iconische kleipot. Ik plofte hier neer voor de lunch en kan ook de pides en salades ook echt aanbevelen.

Dibek

Restaurants Cappadocië, Dibek Göreme

Eten bij Dibek vonden we zo leuk dat we er meerdere keren zijn geweest. Doe je schoenen uit, want hier eet je traditioneel aan lage tafels terwijl je op en tegen zachte kussens zit. Het restaurant is al generaties lang van dezelfde familie en het eten is hier echt zalig. Mijn tip: laat je tafeltje vol zetten met mezze en specialiteiten, zoals manti en kurufasulye terwijl je geniet van de sfeer en live muziek.

Zen Café

Foto met dank aan Zen Café

Tijdens je rondreis Cappadocië moet je voor de lunch of een drankje met wat snacks aanschuiven bij het Zen Café in Uçhisar. Je hebt hier een prachtig uitzicht en het eten is ook helemaal geweldig. Ga voor zoetigheid en thee of laat de tafel vol zetten met borden vol brood, kaasjes, olijven, salades en pittige vleeswaren. Je krijgt er geen spijt van.

Cappadocië, Turkije
Bewaar op Pinterest

Cappadocië, Turkije: ballonvaart Cappadocië & alle leuke Cappadocië bezienswaardigheden. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië, Turkije: zin in een rondreis Cappadocië? Ontdek de mooiste Cappadocië bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Istanbul > Cappadocië, Turkije

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer