Rondreis Andalusië: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Een rondreis Andalusië is een geweldig idee. Dat is namelijk het perfecte excuus om een aantal van de mooiste steden in Spanje te bezoeken en deze te combineren met prachtige dorpjes en bijzondere natuurreservaten. Andalusië is één van de mooiste streken in Europa. Hoe je een rondreis Andalusië plant en wat je allemaal kunt zien en doen? Ik zet het allemaal voor je op een rijtje in dit artikel.

Rondreis Andalusië: praktisch

  • Een rondreis Andalusië plan je niet in juli en augustus. Dan is het namelijk veel te warm (nee, heet!) in Zuid-Spanje. Maar voor de rest kan het eigenlijk altijd wel. Vanaf februari is het al lekker weer in Andalusië en ook eind oktober en november kan het nog lekker weer zijn. De beste reismaanden voor een rondreis Andalusië zijn wat mij betreft maart, mei, oktober en november.
  • De week voor Pasen is in heel Spanje de heilige week. Een bijzondere week met veel processies en andere bijzondere feesten. Dit is heel bijzonder om mee te maken. Maar er is dan ook veel dicht en omdat veel Spanjaarden vrij zijn, kan het ook erg druk zijn.
  • In Sevilla is Feria de Abril daarbij ook een heel belangrijke week met veel traditionele feesten. Feria de Abril wordt gevierd in de week rond 25 april. Iedereen is vrij en in de stad hangt een uitgelaten sfeer. Als je tijdens de feria in de stad bent, zit er maar één ding op: meedoen! Doe je dat liever niet, plan je rondreis Andalusië dan op een ander moment.
  • Grote kans dat je je rondreis Andalusië maakt met een huurauto. Houdt er rekening mee dat oortjes dragen in de auto verboden is, je niet op slippers of blote voeten mag autorijden en je beide handen (altijd) aan het stuur moet hebben.
  • Liever nier met de auto? Een rondreis Andalusië kan ook goed met de trein of de lange afstandsbus. Het vergt wel iets meer planning.
  • Handig voor het plannen van een rondreis Andaluisë: de reisgids Time to Momo Andalusië. Hierin staan de leukste bezienswaardigheden en lokale adresjes.

Rondreis Andalusie: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Andalusië | Mooistestedentrips.nl

Rondreis Andalusie: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Andalusië | Mooistestedentrips.nl

Rondreis Andalusië plannen

  • Voor een rondreis Andalusië vlieg je het beste van en naar Malaga. Vanuit hier pik je je huurauto op en maak je een korte of langere rondreis. Vergelijk vliegtickets Malaga en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Kortere rondreis Andalusië? Dan kun je er ook voor kiezen om op Sevilla te vliegen. Vergelijk vliegtickets Sevilla en bekijk wat voor jou het handigst is.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Andalusië. Hieronder geef ik per bestemming aan waar het leuk logeren is.
  • Je maakt gemakkelijk een rondreis Andalusië met een huurauto. Over het algemeen is het goed rijden in Zuid-Spanje.
  • Liever kant-en-klaar op pad? Je kunt ook een verzorgde rondreis Andalusië, inclusief vlucht, autohuur en overnachtingen. Zoals een 10-daagse fly-drive of rondreis van 15 dagen.
  • Een reis op maat samenstellen kan ook (en kan ik je écht van harte aanraden).

Andalusië bezienswaardigheden

Malaga

Een handige plek om je rondreis Andalusië te starten is Malaga. In Malaga vind je nog sporen van Romeinen en Morgen, dwaal je heerlijk door de smalle straatjes van het oude centrum of juist langs de hypermoderne boulevard met allemaal leuke terrasjes. Ga er op zoek naar Picasso of juist naar street art. Malaga zal je verrassen.

Vliegtickets: vliegtickets Malaga
Logeren: Picnic Dreams / Don Curro Hotel
Zeker doen: fietsen in Malaga
Niet missen: street art in Malaga
Dagtrip: Caminito Del Rey
Lees meer: bezienswaardigheden Malaga

Frigiliana

Frigiliana is één van de mooiste dorpjes in Andalusië en ligt op steenworp afstand van Malaga. Je kunt er dus naartoe rijden, terwijl je nog in Malaga verblijft óf je kunt van Frigiliana een aparte stop maken. Het witte dorpje ligt dramatisch op een heuvelrug, omringd door glooiend groen en de glinsterende Middellandse zee in de verte. De witte huisjes, blauwe deuren en bloempotten en de geweldige restaurants en wijnbars maken van Frigiliana een perfecte stop tijdens je rondreis Andalusië.

Vanuit Malaga: 50 minuten met de auto
Logeren: El Torreon 109 / Hacienda Vistamar
Zeker doen: wijn proeven bij Vinos el Lagar
Niet missen: Nerja grotten

Granada

Granada is zonder twijfel één van de hoogtepunten van je rondreis Andalusie. Het Alhambra Granada is één van de mooiste bezienswaardigheden die je ooit zult zien, maar de rest van de stad is ook heel leuk om te ontdekken. De sfeer is er goed en er is genoeg te doen en te doen.

Logeren: Hotel Casa Placete 1822 / Parador de Granada
Handig: Granada Pass
Zeker doen: fietsen in Granada
Niet missen: Alhambra, Granada
Dagtrip: Las Alpujarras
Lees meer: bezienswaardigheden Granada

Rondreis Andalusië: Guadix | Mooistestedentrips.nl

Guadix

Op ongeveer een halfuurtje rijden van Granada vind je Guadix, één van de meest bijzondere dorpjes in Spanje. Ooit was het een belangrijke Moorse vestingstad, maar na de Reconquista vluchtten de Moren de grotten in. Zo ontstonden de grotwoningen waar Guadix nog altijd beroemd om is. Vandaag de dag wonen er nog altijd zo’n 2000 mensen in de grotwoningen van Guadix. Breng er een middagje door en blijf er eventueel logeren.

Logeren: Casa Cueva La Tala / Casa Cueva Picoesquina
Zeker zien: kathedraal van Guadix
Niet missen: Alcazaba van Guadix

Rondreis Andalusië: Jaén | Mooistestedentrips.nl

Jaén

Jaén is de olijvenhoofdstad van Spanje. Een kwart van alle olijven uit Spanje komt uit het gebied rondom de stad. En daar zijn de inwoners maar wat trots op. Jaén is prachtig gelegen, dramatisch tussen de bergen, bespikkeld met olijfgaarden. En het is een studentenstad, dus de sfeer is er goed. Een ochtend of middagje Jaén is zeker de moeite waard tijdens een rondreis Andalusië.

Logeren: Parador de Jaén
Zeker zien: Santa Iglesia Catedral de la Asunción de la Virgen
Niet missen: Centro Cultural Banos Arabes

Cordoba

De Mezquita in Cordoba is eigenlijk op zichzelf al een reden om een rondreis Andalusië te plannen. Het is tot op de dag van vandaag een symbool dat laat zien hoe machtig en belangrijk de stad was zo’n duizend jaar geleden. Maar daarnaast zijn er nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden in de stad, zoals de Judería, het Alcazar en Palacio de Viana. Trek één of twee dagen uit om al het moois van Cordoba te zien.

Logeren: NH Collection Amistad Córdoba / Parador de Cordoba
Niet missen: Mezquita
Zeker doen:
fietsen in Cordoba
Dagtrip: Medina Azahara 
Lees meer: Cordoba, Spanje: tips en bezienswaardigheden

Sevilla

Sevilla is met recht een hoogtepunt tijdens je rondreis Andalusië. De kleurrijke, traditionele stad van de flamenco heeft zo veel te bieden. Natuurlijk het Alcazar Sevilla, maar ook de kathedraal, de beroemde Las Setas (Metropol Parasol), de vele prachtige paleizen en de verschillende bruisende wijkjes. Trek rustig een dag of drie uit om het beste van Sevilla te ontdekken.

Vliegtickets: vliegtickets Sevilla
Leuke hotels: Hotel Fernando III / Hostal Plaza Santa Cruz
Niet missen: Las Setas de Sevilla
Zeker doen: fietsen in Sevilla
Dagtrip: Italica
Lees meer: bezienswaardigheden Sevilla

Cadiz

Als er toch één stad is die je van mij niet mag missen tijdens een rondreis Andalusië, dan is het Cadiz. Het is één van mijn favoriete steden, een onbekende parel. Gelegen op een landtong, tussen Europa en Afrika. Het licht is er prachtig en de sfeer is top in Cadiz. Dwaal door de eeuwenoude straten, eet verse vis op de markt en relax een dagje op één van de stranden.

Logeren: Hotel Monte Puertatierra / Parador de Cadiz
Handig: een huurfiets in Cadiz
Zeker doen: naar het strand in Cadiz
Lees meer: bezienswaardigheden Cadiz

Rondreis Andalusië: Arcos de la Frontera | Mooistestedentrips.nl

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera is één van de mooiste witte dorpjes van Andalusië. Het ligt op zo’n 40 kilometer van Cadiz en dat maakt het de ideale tussenstop tijdens je rondreis Andalusië. Arcos de la Frontera ligt dramatisch op een kliftop en heeft smalle, dromerige straatjes die schuilgaan onder arcadebogen.

Logeren: La Casa Grande / Parador de Arcos de la Frontera
Zeker zien: Plaza del Cabildo
Niet missen: Basílica Menor de Santa María de la Asunción

Ronda

Ronda is één van de hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) tijdens je rondreis Andalusië. Het beroemde, witte, Spaanse stadje werd gebouwd bovenop de rotstoppen met daartussen een diepe kloof. Het stadje hangt aan elkaar van geweldige uitzichtpunten en interessante musea en bezienswaardigheden, vooral het Palacio de Mondragón vond ik geweldig. Niet vreemd dus dat Ernest Hemmingway en Orson Wells gek waren op Ronda.

Logeren: Catalonia Reina Victoria / Hotel Catalonia Reina Victoria
Zeker doen: stadswandeling Ronda
Niet missen: Palacio de Mondragón / Casa del Rey Moro
Lees meer: bezienswaardigheden Ronda

Rondreis Andalusië: Antequera

Antequera

Antequera ligt wat landinwaarts en is één van de mooiste stadjes in Andalusië. Het middeleeuwse Alcazaba torent trots boven de stad uit en is al van verre te zien. De omliggende straatjes, de oude kerken en toegangspoorten van de stad ademen ook allemaal nog de sfeer van weleer. Het nabijgelegen natuurpark El Torcal is één van de meest bijzondere natuurparken van Spanje.

Logeren: Finca Eslava / Hotel Infante
Zeker doen: Alcazaba de Antequera
Niet missen: Colegiata de Santa Maria la Mayor
Dagtrip: Torcal de Antequera

Mijas

Mijas is één van de mooiste dorpjes in Andalusië en ligt niet ver van Malaga. Een bezoekje kun je dus heel gemakkelijk even plannen tijdens een rondreis Andalusië. Dwaal door de witte straatjes, wandel steeds verder omhoog en geniet van het uitzicht over de Costa del Sol. Even relaxen op één van de kleurrijke terrasjes in dit dorpjes is echt ultiem genieten.

Logeren: Opuntia Boutique Hotel / Ilunion Hacienda de Mijas
Zeker doen: een tuk tuk ritje in Mijas
Niet missen: Jardines la Muralla / Ermita Virgen de la Peña / Calle Muro
Lees meer: bezienswaardigheden Mijas

Rondreis Andalusië: tips en bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Rondreis Andalusië: bekijk de leukste tips voor je rondreis Andalusië | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Rondreis Andalusië

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Barbara van den Brink 29 januari 2020 - 14:59

Dit lijkt mij echt fantastisch om met mijn jongste dochter te doen. Zij zit in de 4e van de MAVO dus examen. Zij is dus vroeg klaar en lijkt mij te gek om dit met haar na haar examens te doen!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer