Ouseburn valley: de quirky kant van Newcastle

door Esther

Op zo’n tien minuten wandelen langs de Tyne vanaf de gezellige Quayside van Newcastle met het hypermoderne BALTIC en de Millenium Bridge ligt de Ouseburn verscholen. Ooit het industriële hart van Newcastle met tientallen fabrieken en opslagloodsen langs het spoor. Maar nu is Ouseburn één van de meest kleurrijke en gezellige wijken van Newcastle, met leuke creatieve musea, winkels, brouwerijen en horeca. Ontdek de leukste adresjes in Ouseburn Valley.

Plan een stedentrip Newcastle

Ouseburn Valley, Newcastle: zo kom je er

Je bereikt Ouseburn heel gemakkelijk. Wandel vanuit het centrum van Newcastle de Quayside af. Zodra je het kanaal tegenkomt, steek je dit over en sla je linksaf. Je wandelt dan zo, langs het water, Ouseburn in. Pak je liever de bus? De  Quaylink Q3 komt ook langs de Ouseburn Valley.

Ouseburn Valley, Newcastle. Ontdek de leukste adresjes in de hippe wijk Ouseburn Valley, Newcastle.

Over Ouseburn, Newcastle

Op het eerste gezicht lijkt er al tientallen jaren niets veranderd in Ouseburn. De buurt heeft nog steeds de industriële uitstraling die het sinds de industriële revolutie had. Met grote pakhuizen, fabriekspanden en lage binnenvaartschepen in het het kanaal. Maar als je net even beter kijkt, ontdek je dat dit nu een enorm leuke, kleurrijke buurt is geworden. De oude pakhuizen herbergen nu galeries en studio’s, de fabrieken bieden plaats aan paardenstallen en vintage winkels en op de ooit braakliggende stukken land zijn stadsboerderijen gekomen. En dan heeft Ouseburn ook nog eens een heleboel street art én leuke horeca. Echt een buurt om te ontdekken tijdens je minicruise Newcastle.

Bezienswaardigheden Ouseburn, Newcastle

Victoria Tunnel

Bezienswaardigheden Newcastle, Victoria tunnel.

Toch wat dieper het verleden induiken kan letterlijk in de Victoria Tunnel, een verlaten spoorwegtunnel onder de wijk, waardoor in de 19de eeuw steenkolen van de mijnen naar de boten op de Tyne werden vervoerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de tunnel dienst als schuilkelder en hield zo alle buurtbewoners veilig. De Victoria Tunnel geldt als één van de top bezienswaardigheden in Newcastle en het is zeker interessant om een bezoek te reserveren tijdens je stedentrip.

Ouseburn farm

Newcastle met kinderen, Ouseburn farm

Newcastle met kinderen: Ouseburn Farm

Newcastle met kinderen: Ouseburn Farm

Ouseburn Farm ligt in het hart van de wijk en is een populair buurtproject. Op het terrein is een grote stadsboerderij ontstaan waar biologische groenten en fruit groeien. Daarnaast loopt er klein vee rond, zoals konijnen, geitjes, schapen en een paar varkens. Er is ook een klein café bij en een winkel met producten van eigen boerderij en leuke boekjes en speelgoed voor kinderen. Voor kinderen is er ook een uitgebreid programma op de boerderij.

Seven Stories

Foto met dank aan Seven Stories

Wederom een leuke plek om te bezoeken met kinderen: Seven Stories. Dit museum is een ode aan kinderboeken. In het museum zijn bijvoorbeeld de eerste manuscripten te zien van een heleboel bekende (en wat minder bekende) kinderboeken. Er worden ook een heleboel activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals voorleesmomenten, knutselmiddagen en ontmoetingen met auteurs. Seven stories heeft ook een heel fijn café en een leuke, onafhankelijke, kinderboekenwinkel.

The Biscuit Factory

Foto met dank aan The Biscuit Factory

The Biscuit Factory is niet alleen één van de leukste adresjes in Ouseburn, maar ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Newcastle. De galerie is gevestigd in een oude koekjesfabriek die schitterend is gerenoveerd. Je ziet hier veel werk van lokale artiesten, maar soms zijn er ook exposities van internationale kunstenaars. Het is een fijne plek om rond te wandelen én om kunst te kopen, mocht je wat moois tegenkomen.

Ernie’s

Ouseburn, Newcastle: Ernie's

In Ouseburn zijn ook een heleboel kleurrijke en creatieve winkels te vinden. Ernie’s is er één van. Het is een delicatessenwinkel waar alleen maar lokale producten te koop zijn. Zoals groente en fruit van de boer in de buurt en gin en bier van lokale brouwerijen. Je kunt er ook ontbijten en lunchen. De salades en broodjes zijn gemaakt van lokale ingrediënten en er zijn een heleboel vegetarische en vegan opties.

Recycle Your Furniture

Ouseburn, Newcastle: Recycle Your Furniture

Bij Recylcle Your Furniture kun je pareltjes vinden. Bij de kleurrijke, oude loods in Ouseburn krijgen vintage meubels een tweede leven. Stoelen, tafels, banken en kasten worden helemaal opgeknapt, opnieuw geschilderd en gestoffeerd. Maar er zijn ook mooie, kleinere vintage accessoires te koop. Loop er vooral even langs.

Street art in Ouseburn

Street art Newcastle, England. Street art in Ouseburn

Street art Newcastle, England. Street art in Ouseburn

Ouseburn is een heel goede plek om street art in Newcastle te spotten. In de hele wijk zijn wel werken te vinden. Er is niet echt een logische route om te volgen. Maar als je de adresjes uit dit artikel bezoekt, bots je gegarandeerd tegen meerdere werken aan. Je vindt in ieder geval street art langs de Stepney Bank en rondom de Ship Inn. En als je van de Ouseburn Farm via Recycle Your Furniture naar The Biscuit Factory wandelt, kom je ook nog wel een en ander tegen.

Dreamworld Cakes

Foto met dank aan Dreamworld Cakes

Foto met dank aan Dreamworld Cakes

’s Ochtends lekker langzaam opstarten met goede koffie en wat zoetigheid? Of wil je tijdens je stedentrip Newcastle genieten van een echte afternoon tea? Op naar Dreamworld Cakes. Hier koop je dagelijks de lekkerste taartjes, koeken en macarons. Geen liefhebber van zoet? Er zijn ook hartige gebakjes en broodjes. Elk seizoen staat er weer wat nieuws op de kaart, dus je kunt je altijd laten verrassen.

The Kitchen Factory

Foto met dank aan The Factory Kitchen

The Kitchen Factory is het café dat hoort bij The Biscuit Factory en is wat mij betreft een heel leuke plek om neer te ploffen tijdens of na je bezoek aan de galerie. Je drinkt hier fijn koffie of thee met wat lekkers erbij, maar ook de lunch is dik in orde. Typisch Engelse gerechten, gemaakt van lokale producten of fijne sandwiches. Aan het einde van de middag zit je hier ook goed met een cocktail of glas wijn.

Brickburn Brewery

Ouseburn, Newcastle: Brinkburn Brewery

Geen stedentrip Engeland zonder een bezoek (of twee) aan een brouwerij. In Newcastle lijken ze de onafhankelijke brouwerijen wel uitgevonden te hebben. Dat is natuurlijk niet zo, maar je vindt door de stad heen een heleboel leuke onafhankelijke brouwerijen, groot en klein. En in Ouseburn vind je er ook een aantal. Brickburn Brewery is er één van. Je kunt er regelmatig mee met een rondleiding door de brouwerij en in het proeflokaal staat altijd een proeverij van verschillende bieren én een fijn menu vol lokale snacks voor je klaar.

Tyne Bank Brewery

Foto met dank aan Tyne Bank Brewery

De Tyne Bank Brewery is zo veel meer dan alleen een brouwerij. Het is één van de populairste adresjes van Newcastle. De brouwerij is gevestigd in een enorm pand, waar alle ruimte is om een heleboel fijne Amerikaans geïnspireerde bieren te brouwen en evenementen te organiseren. Er is zowel binnen als buiten een heleboel ruimte om lekker te zitten en de sfeer van Ousburn in je op te nemen.

The Ship Inn

Ouseburn Valley, Newcastle: The Ship Inn

The Ship Inn is wat mij betreft één van de leukste pubs in Newcastle. The Ship Innis bovendien één van de meest iconische plekken in Ouseburn. The pub ligt redelijk dramatisch onder een spoorwegovergang en is omgeven door fraaie street art. Bij lekker weer is het heerlijk om hier op het terras te zitten. Blijf gerust eten, want The Ship Inn heeft een vrij uitgebreid vegan menu. De stoofpotjes en tofu taco’s zijn echt heel erg lekker, maar ik kan de vegan Sunday Lunch ook écht aanbevelen.

Ernest

Ouseburn Valley, Ernest

Restaurants Newcastle, Engeland: Ernest

Eén van de bekendste adresjes in Ouseburn en een echte favoriet bij de lokale bewoners. Het is een kleurrijke en lekker alternatieve plek. ’s Ochtends schuif je er al aan voor een ontbijt en bijna vanzelfsprekend blijft het er leuk voor de koffie en lunch. Er staan slechts een paar gerechten op de kaart, maar die zijn echt perfect klaargemaakt. Ga voor flatbread met je favoriete topping of kies voor één van de lekkere salades. Bij Ernest hebben ze trouwens ook heel goede cocktails, moeilijk te weerstaan.

Arch 2 Brewpub

Ouseburn, Newcastle: Arch 2 Brewpub

Welja, nog een brouwerij. Waarom ook niet. Arch 2 Brewpub is een leuke pub in Ouseburn met een eigen microbrouwerij. Daarnaast is het echt een ontzettend leuke plek om even binnen of op het terras neer te ploffen. En het handige is dat je meteen lekkere street food gerechten bij je biertje kunt halen bij Wingin’ it. Gefrituurde kippenvleugeltjes, een goede kipburger of loaded fries. Geen gedoe, gewoon lekker.

Ouseburn Valley, Newcastle
Bewaar op Pinterest

Ouseburn Valley, Newcastle. Ontdek de leukste adresjes in de hippe wijk Ouseburn Valley in Newcastle.

Meer over Newcastle

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Engeland > Stedentrip Newcastle > Ouseburn Valley, Newcastle

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Karin 23 november 2018 - 15:11

Gaaf artikel en echt goede tips. Nu moet ik nog maar een keer naar newcastle!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer