Oud en nieuw vieren in Madrid

door Esther

Op oudejaarsavond garnalen, oesters of konijn eten. Heel snel 12 druiven eten tijdens het aftellen. Daarna elkaar gelukkig nieuwjaar wensen met een fles Cava in de hand. De hele nacht feesten en lekker uitbrakken met churros. Heb je zin om eens bijzonder oud en nieuw te vieren? Ga dan naar Madrid. Bekijk mijn tips over oud en nieuw in Madrid en geen zorgen: ik leg uit hoe het zit met die druiven.

In Spanje loopt de kerstperiode van oudejaarsdag tot aan Drie Koningen, op 6 januari, en over het algemeen vieren Spanjaarden oud en nieuw met de familie, thuis voor de buis. Traditioneel horen er garnalen, mosselen of oesters op tafel te komen (maar konijn mag ook, voor de vleesliefhebbers) met een flink blok nougat als toetje. In Madrid komen de locals echter bij elkaar om het nieuwe jaar te vieren. Tegen middernacht drommen ze samen op het centrale plein, de Puerta del Sol om bij de grote klok van het oude postkantoor samen af te tellen. En daarna is het, zoals je kunt verwachten van Madrid, tot in de kleine uurtjes gezellig.

Kerstmarkt op Plaza Mayor

Als je voor oud en nieuw afreist naar Madrid moet je zeker koers zetten naar het mooie Plaza Mayor. Dit grote plein is sowieso één van de trekpleisters van Madrid en bij goed weer de plek om een terrasje te pakken. ’s Winters vinden meer dan 100 kraampjes een plekje op Plaza Mayor. Je ziet er natuurlijk speelgoed en lekkernijen, maar het is vooral opvallend hoeveel poppetjes, figuurtjes en decoratie je er voor je kerststal kunt kopen! ’s Avonds is het plein verlicht met duizenden lichtjes en lampionnen, ontzettend gezellig.

Kerstmarkt in Madrid: Plaza Mayor | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Madrid: Plaza Mayor (Foto met dank aan: Christina Barroso) | Mooistestedentrips.nl

3x doen in Madrid met oud en nieuw

  • Tapas tour, op de fiets
    Madrid is één van de beste steden om eens lekker veel verschillende tapas te proberen. Madrid heeft duizenden leuke tapasbars (mijn favoriet is El Anciano Rey de los Vinos, tegenover de kathedraal) en een geweldige manier om je een weg door Madrid te eten is met deze fietstocht. Je gaat 3,5 uur op pad met een gids, bekijkt de highlights van de stad en tijdens een stop eet je authentieke tapas.
  • Vintage shoppen in Malasaña
    Omdat de kerstvakantie in Spanje tot en met 6 januari duurt, gaat de uitverkoop vanaf 7 januari van start. Maar leuke koopjes kun je het hele jaar scoren in de wijk Malasaña, net achter de Gran Vía. Een kleurrijke wijk, met veel street art, kleine boetieks en leuke vintage winkels.
  • Avondwandeling
    Eén ding is wel duidelijk: tijdens de feestdagen is Madrid schitterend verlicht. Er hangen niet zo maar lampjes in de bomen, maar de stad is voorzien van ware lichtkunstwerken. Tijdens een avondwandeling zie je de stad in volle glorie en kom je de mooist verlichte gebouwen tegen.

Oud en nieuw vieren in Madrid

Oud en nieuw kun je in Madrid op twee manieren vieren: of je gaat voor een avond all-in entertainment (dat doen de locals ook, dus schroom niet). Zo kun je naar Las Tablas voor een hele avond eten, drinken en (Flamenco) shows. Ook bij Los Galayos kun je op oudejaarsavond terecht. Liever niet reserveren? Sla dan lekkers in bij één van de grote overdekte markten van Madrid of koop wat lekkers bij één van de kraampjes op straat en ga rond een uur of 10 ’s avonds richting Puerta del Sol om af te tellen rondom de grote verlichte kerstboom, bij de klok.

Oud en nieuw in Madrid: lichtjes kijken | Mooistestedentrips.nl

Oud en nieuw vieren in Madrid, feestelijke lichtjes | Mooistestedentrips.nl

Oud en nieuw in Madrid: kerstboom Puerta del Sol | Mooistestedentrips.nl

Hoe zit dat met die 12 druiven?

Spanjaarden houden met oud en nieuw een bakje druiven bij de hand. Als de klok om middernacht het nieuwe jaar inluidt, moet je per klokslag (alle 12 dus) een druif eten. Volgens de overlevering startte deze traditie in 1909 toen wijnproducent Levante zo veel druiven over had, dat hij ze gratis weggaf. 12 druiven heel snel weg krijgen is trouwens best een beetje door kauwen (en best hilarisch om de pogingen om je heen te bekijken), dus wil je meedoen: koop pitloze druiven. En als beloning gaat daarna de Cava open, en die blijft rijkelijk vloeien.

De hele nacht feesten en uitbrakken met churros

Madrilenen houden van een feestje, en dat is met oud en nieuw niet anders. Wil je naar een club, dan kun je het zo gek maken als je wil. Je kunt bijvoorbeeld voor nog geen twee tientjes naar Garamond of Fabrik (bij je entree zitten één of twee drankjes), of je kunt van te voren online kaarten kopen bij grote clubs als Theatro Kapital of Gabana. Je betaalt dan tussen de €50 en €75 per persoon, met als voordeel: er is een open bar, dus geen gezeur met muntjes. Op 1 januari gaat een bekaterde Madrileen op zoek naar een remedie en vindt die in churros, echt goede vind je bij San Gines of Chocolaterías Valor.

Logeren in Madrid

Het leuke aan Madrid is dat je er vaak voor een prikkie kunt logeren. Mijn favoriete hostal is Hostal Astoria, op zo’n 5 minuten wandelen van de Puerta del Sol. Helemaal niet duur, met nog vrij nieuwe en nette kamers. Als je liever wat meer ruimte hebt, kun je ook heel gemakkelijk een appartement huren in Madrid: handig als je met vrienden een stedentrip maakt.

Plan een stedentrip Madrid in de kerstvakantie

  • Je vliegt al goedkoop naar Madrid, bijvoorbeeld met KLM of Ibera. Het is ongeveer 2 uur vliegen. Vergelijk vliegtickets naar Madrid en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Zin om cultureel te doen? Neem dan zeker een Madrid iVenture Card mee. Je kunt daarmee gratis naar de topmusea van Madrid, je kunt gratis een rondleiding krijgen bij het voetbalstadion Santiago Bernabeu van Real Madrid en je kunt kiezen uit gratis toegang uit 50 attracties. Ook fijn: staat er ergens een lange rij, dan kun je er met je kaart langslopen. Bekijk alvast alle bezienswaardigheden in Madrid.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Madrid.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Madrid > Oud en nieuw vieren in Madrid

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer