De leukste dagtrips vanuit Trier

door Esther

Trier is wat mij betreft een verrassend leuke bestemming voor een stedentrip. En Trier ligt ook nog eens in één van de mooiste regio’s van Duitsland: de Moezel. Hier maak je prachtige wandelingen of fietstochten, bezoek je wijngaarden en fraaie dorpjes en stadjes. Maar je rijdt ook zo de grens over om een paar andere leuke steden te bezoeken. Ontdek Trier en omgeving, ik zet de leukste tips voor je op een rijtje.

Stedentrip Trier Plannen

  • Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Trier. Als je zo’n drie maanden van te voren boekt, vind je de voordeligste treinkaartjes.
  • Wil je veel dagtrips vanuit Trier maken? Dan is het misschien handiger om met de auto naar Trier te gaan. Er zijn verschillende parkeergarages in en rond het centrum van de stad. Wil je in het centrum logeren, kies dan een hotel met parkeerplaats.
  • Lees meer over Rheinland Pfalz.

Logeren in omgeving Trier

Vakantiepark Sonnenberg

Foto met dank aan Landal Sonnenberg

Wil je liever in de omgeving van Trier logeren in plaats van in de stad? Dan is het natuurlijk wel een goed idee om een vakantiehuisje te huren. Aan de Moezel vind je Vakantiepark Sonnenberg, de perfecte uitvalsbasis als je dagtrips wilt maken. Het vakantiepark biedt accommodaties van twee tot en met twaalf personen. Het vakantiepark is erg geschikt voor gezinnen. Natuurlijk ontbreekt het binnenbad niet. Er zijn verschillende speeltuinen op het park, een flinke binnenspeeltuin, een echte klimwand voor grotere kinderen, kinderboerderij en een kidsclub. Maar ben je gewoon met volwassenen op vakantie, ook dan is het park een aanrader. Je haakt vanuit het park meteen aan op de mooiste wandelroutes en fietsroutes in de streek en vanuit het park rijd je zo naar de mooiste dorpjes en steden in de omgeving.

Ferienresort Hambachtal

Foto met dank aan Vakantiepark Hambachtal

In de prachtige omgeving van Trier vind je Vakantiepark Hambachtal. Een ontzettend leuk vakantiepark met mooie geschakelde vakantiehuisjes die heel mooi in de heuvels liggen. Vanuit het vakantiepark rijd je zo naar Trier, Luxemburg Stad of Saarbrücken. Maar op het park zelf is ook genoeg te doen. Er is een zwemparadijs voor kinderen en een zwembad om lekker baantjes te trekken. Net buiten het hotel kun je meteen heerlijk wandelen en fietsen.

Trier en omgeving: de leukste tips

Cochem

Trier en omgeving: Cochem, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Cochem is één van mooiste stadjes aan de Moezel en een heel fijne dagtrip vanuit Trier. Je pakt vanuit de stad simpelweg de trein om in Cochem te komen. Wandel langs de rivier om via de smalle straatjes van het oude centrum het imposante kasteel te bereiken, de Reichsburg. Rondom Cochem liggen een heleboel wijngoederen en in de stad kun je op een heleboel plekken de lekkerste wijnen proeven van deze producenten. Ik vond de wijnen van Walter J. Oster erg fijn. Logeren in Cochem? Dat kan ook, bijvoorbeeld bij Ferienresort Cochem.

Koblenz

Dagtrip vanuit Trier: Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Koblenz is één van de leukste steden in Duitsland en zo’n onbekende stedentrip, dat ik een bezoekje eigenlijk aan iedereen kan aanraden. De stad ligt precies op de plek waar de rivieren Moezel en Rijn samenkomen en dat alleen al is interessant. Het is leuk om de staf vanuit Trier te bezoeken. Wandel langs de oevers van de rivieren en bezoek de kastelen bezoeken die hoog boven het water uit torenen. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan over de rivier naar Festung Ehrenbreitstein, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Koblenz.

Luxemburg Stad

Dagtrip Trier: Luxemburg stad | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Trier: Luxemburg stad | Mooistestedentrips.nl

Luxemburg Stad is een geweldige dagtrip vanuit Trier. De stad is een beetje ‘onbekend maakt onbemind’, maar echt, ik vind het één van de pareltjes van de Benelux. De binnenstad van Luxemburg Stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en als je er rond wandelt, verbaast dit je niet. Het heuvelachtige centrum is een aaneenschakeling van historische straatjes met schitterende vakwerkhuizen, mooie paleizen, bijzondere bogen en de beroemde kazematten.

Saarbrücken

Saarbrücken, dagtrip vanuit Trier | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste, meest verrassende steden in Duitsland ligt op ongeveer een uurtje rijden van Trier. Saarbrücken, vlakbij de Franse grens, is verrassend leuk en gezellig en heeft een heel andere sfeer dan Trier. Hier vind je een heleboel barok, industrieel erfgoed en street art. Maar er is ook een aantal heel fijne musea en op de pleinen van de stad is het altijd gezellig. Tip: bezoek het indrukwekkende Weltkulturerbe Völklinger Hütte en ga daarna lekker zwemmen of geniet van de wellness bij Calypso Bade- und Saunawelt.

Metz

Dagtrip vanuit Trier: Metz | Mooistestedentrips.nl

Een bezoek aan Metz is echt een dikke aanrader. En vanuit Trier ben je er eigenlijk zo. Metz ligt net over de Frans-Duitse grens. De stad is voor een groot deel opgetrokken uit zandsteen uit de regio en daardoor is het in de stad eigenlijk altijd zonnig. Het hart van Metz is niet zo heel groot en kun je gemakkelijk in een dag ontdekken. Sla in ieder geval de kathedraal Saint-Étienne niet over en koop het lekkerste dat Metz en de regio te bieden hebben bij de Marché Couvert Metz. Ik vind zelf het Quartier Imperial, vol indrukwekkende Jugendstil, heel bijzonder en het  Centre Pompidou in Metz is toch ook wel een dikke aanrader.

Weinkulturpfad

Trier en omgeving: Weinkulturpfad | Mooistestedentrips.nl

Voor één van de leukste dagtrips vanuit Trier hoef je eigenlijk de stad helemaal niet uit. Achter het Amfitheater, waar de wijngaarden zo mooi omheen liggen, kun je heel mooi aanhaken op het Weinkulturpfad. Als je het pad volgt, kom je langs verschillende informatieborden. Daarop kun je bijvoorbeeld lezen wat de beste druivensoorten zijn om langs de Moezel te laten groeien, hoe deze worden gecultiveerd en wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor wijnboeren langs de Moezel. De wandeling over het Weinkulturpfad is 1,6 kilometer lang.

Moselsteig

Omgeving Trier: Moselsteig | Mooistestedentrips.nl

Als je houdt van wandelen, is de Moselsteig misschien wel wat voor jou. Deze prachtige wandelroute loopt van Perl, vlakbij de grens met Luxemburg, naar Koblenz en telt in totaal 365 kilometer. Omdat dit natuurlijk wel wat fanatiek is, is de Moselsteig opgedeeld in 24 etappes. En als je een leuke dagtrip vanuit Trier wilt maken, kun je natuurlijk altijd één of meerdere etappes van de Moselsteig wandelen. Je wandelt nooit ver van de rivier de Moezel vandaan, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Want de variëteit aan landschappen zal je verbazen: bossen, wijnvelden, fruitbomen. Je komt het allemaal tegen.

Mosel Radweg: fietsen in Trier en omgeving

Ontdek Trier en omgeving: Mosel-Radweg | Mooistestedentrips.nl

Als je van fietsen houdt, zit je ook wel goed in Trier. Je kunt bijvoorbeeld delen van de Mosel-Radweg volgen en zo op een geweldige manier Trier en omgeving ontdekken. De Mosel-Radweg volgt zo ongeveer dezelfde route als de Moselsteig, maar is dan helemaal geschikt voor fietsers. Het fietspad is goed begaanbaar en je hebt de hele rit prachtig uitzicht op de Moezel. Het is een leuk idee om in Trier op de stappen bij de Römerbrücke en dan naar het noorden de rivier af te rijden, zodat je tussen het glooiende landschap van de mooie dorpjes en de wijngaarden geniet.

Wijn proeven in Trier en omgeving

Trier en omgeving: wijn proeven | Mooistestedentrips.nl

Trier is niet alleen één van de oudste steden van Duitsland, de stad heeft ook de oudste wijntraditie. De wereldberoemde Riesling komt uit de buurt van Trier en het is dus niet verwonderlijk dat je in en om de stad een heleboel goede adresjes hebt om wijn te proeven. En er is nog veel meer te ontdekken dan alleen zoete witte wijn. In de stad kun je terecht bij een aantal heel bijzondere adresjes.

  • Bischöfliche Weingüter
    Op steenworp afstand van de basiliek van Trier vind je dit enorme stelsel aan wijnkelders dat je kunt bezoeken. Je koopt je kaartje bij de Tourist Info en vanaf de lente kun je dan twee keer in de week wij proeven terwijl je onder de oude stad van Trier door loopt.
  • Vereinigte Hospitien
    Langs de Moezel vind je de oudste wijnkelders van Duitsland, bij de Vereinigte Hospitien. De wijnkelders werden zo’n 1800 jaar geleden gebouwd door de Romeinen en je kunt deze wijnkelders tijdens een rondleiding nog steeds bezoeken. Natuurlijk onder het genot van een paar glazen Riesling.
  • Weinstube Kesselstatt
    Op steenworp afstand van de Dom van Trier vind je dit geweldige restaurant, met een heel gezellig terras. Het hoort bij één van de oudste wijngaarden van Trier en omgeving: Reichsgraf von Kesselstadt. Aan de bar bestel je de lekkerste regionale gerechten, die elk seizoen weer anders zijn. Er wordt natuurlijk alleen wijn van eigen productie geserveerd, en dat is helemaal niet erg.
  • Weingut Gehlen
    Een vriendin van mij heeft jarenlang in Trier gewoon en dit was haar favoriete wijngoed. En omdat ze er mij altijd mee naartoe nam, heb ik ze ook een beetje geadopteerd. Het wijngoed ligt aan de rand van de stad, in de heuvels omringd net wijnranken. Bij mooi weer plof je neer op het terras en geniet van een glas Pinot Blanc. Het eten is trouwens ook een aanrader, maar daarvoor moet je wel even reserveren. Nog een leuke bijkomstigheid: je ziet op deze plek echt geen andere toeristen.

Dagtrips vanuit Trier
Bewaar op Pinterest

Trier en omgeving: maak de mooiste dagtrips vanuit Trier, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Trier

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip DuitslandRheinland PfalzTrier > Dagtrips vanuit Trier

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer