3 dagen Berlijn: tips en planning. Bekijk alle tips voor 3 dagen in Berlijn | Mooistestedentrips.nl

3 dagen in Berlijn: tips en planning

door Esther

Herkenbaar? Heb je net een stedentrip Berlijn geboekt, denk je meteen:is 3 dagen Berlijn niet veel te kort? In Berlijn kun je immers wel weken blijven en dan heb je nog niet alles gezien. Maar niet getreurd, met een goede planning is 3 dagen in Berlijn heel leuk en kun je allerlei bekende en onbekende bezienswaardigheden in Berlijn ontdekken. Bekijk al mijn leuke en handige tips voor 3 dagen in Berlijn.

3 dagen Berlijn: tips en planning. Bekijk alle tips voor 3 dagen in Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Berlijn

Hotels in Berlijn

Moxy Berlin Ostbahnhof

Foto met dank aan Moxy Berlin Ostbahnhof

3 dagen in Berlijn? Dan wil je natuurlijk heel centraal logeren en dat kan bij het Hotel Moxy Berlijn Ostbahnhof. Dit hippe hotel heeft leuke kamers en familiekamers. En een gezellige bar waar je ’s avonds nog iets kunt drinken. Dankzij de ligging bij het station stap je ’s ochtends zo op de trein, tram of metro en kun je gemakkelijk de leukste bezienswaardigheden in Berlijn ontdekken.

ibis Styles Hotel Berlin Mitte

Foto met dank aan ibis Styles Hotel Berlin Mitte

Ik ben een groot voorstander van logeren bij het ibis Styles Hotel Berlin Mitte. Het hotel heeft namelijk de perfecte ligging voor 3 dagen in Berlijn. Het ligt in het oude hart van de stad. Vlakbij de mooie bezienswaardigheden van Berlijn Mitte, maar ook op loopafstand van het hippe Prenzlauerberg. De kamers zijn dik in orde en ’s ochtends geniet je hier van een uitgebreid ontbijt. Naast het hotel stap je in de metro of op de tram en zo ontdek je heel gemakkelijk de stad.

3 dagen Berlijn: handige tips

  • 3 dagen in Berlijn? Neem dan beslist een Berlin Welcome Card mee. Hiermee reis je, vanaf dat je in de stad aankomt, gratis met het openbaar vervoer en kun je gratis en met korting naar alle bekende bezienswaardigheden.
  • De Hop on hop off bus is ook een heel goede manier om veel bezienswaardigheden te zien in een paar dagen tijd.
  • Liever niet (te veel) met het openbaar vervoer reizen? Een fiets huren in Berlijn is leuk en niet duur.
  • Leuke reisgids Berlijn mee op stedentrip? Neem de Marco Polo Berlijn met je mee.

3 dagen Berlijn: de planning

Dag één: de highlights

Berlijn is een grote stad en dat is best een beetje intimiderend als je voor het eerst een stedentrip naar deze stad maakt. Bovendien bestaat Berlijn uit zo veel hippe wijkjes, dat je bijna niet weet waar je moet beginnen. Bij het begin dan maar. Trap je 3 dagen Berlijn af met de highlights van de stad. Pak je Berlin Welcome Card mee en bezoek ze op eigen houtje. Of ga mee met een stadswandeling (heel interessant!) of een fietstocht langs de highlights.

Reichstag, Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Reichstag

Hij werd gebombardeerd, herbouwd en omsloten door de Muur. Maar de Reichstag staat er toch maar mooi. Het werd in 1894 ontworpen door Norman Foster. Het was toen een baanbrekend gebouw, en dat is het gewoon nog steeds. Je moet je online aanmelden om de Reichstag te kunnen bezoeken. Neem je paspoort mee voor je bezoek.

Brandenburger Tor

Hoewel de Brandenburger Tor er al staat sinds 1791 is het bouwwerk altijd het symbool geweest voor de scheiding en daarna de eenwording van Oost- en West-Duitsland. Carl Gotthard Langhans ontwierp het bouwwerk met als voorbeeld de Akropolis in Athene. Tijdens je 3 dagen Berlijn mag je de Brandenburger Tor niet missen.

Brandenburger Tor, Berlijn | Mooistestedentrips.nl
3 dagen Berlijn, Checkpoint Charlie | Mooistestedentrips.nl

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is zonder twijfel de meest beroemde grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn.  Bezoek het Museum Haus an Checkpoint Charlie. Je leert hier meer over de scheiding van Oost- en West-Duitsland en de manieren waarop Oost-Duitsers naar het westen probeerden te ontsnappen. Lang niet altijd succesvol.

Holocaust Memorial

Het Holocaust Memorial is één van de jongste belangrijke bezienswaardigheden in Berlijn. Peter Eisenman ontwierp het gedenkteken dat bestaat uit ruim 2700 sarcofaag-achtige stenen, allemaal van een andere grootte. Bezoek ook het bijbehorende museum.

Holocaust Memorial, Berlijn | Mooistestedentrips.nl
East side gallery, Berlijn | Mooistestedentrips.nl
East side gallery, Berlijn | Mooistestedentrips.nl

East Side Gallery

Zonder precies te vertellen hoe oud ik ben, kan ik me nog goed herinneren dat ik als meisje voor de televisie zat en zag hoe de Berlijnse Muur naar beneden kwam. Een beeld dat me zeker is bijgebleven. Toen dit gebeurde in 1989 werd de muur zo snel mogelijk afgebroken, het was namelijk een pijnlijke plek en iedereen wilde er vanaf.

Langs de rivier de Spree vind je de East Side Gallery, één van de weinige plekken in Berlijn waar je nog grote stukken van de Berlijnse Muur kunt zien. Een ruime kilometer Berlijnse muur waar een heleboel graffiti-artiesten hun kunst hebben achtergelaten, de een iets meer getalenteerd dan de ander.

Lunchen bij Mogg & Meltzer

Na het wandelen of fietsen langs de highlights is het tijd geworden voor lunch. Zet koers naar Mogg & Meltzer in Mitte. Deze delicatessenzaak is gevestigd in een oude Joodse meisjesschool. Terwijl je op je broodje wacht, geniet je even van de prachtige architectuur. 

Mogg & Melzer, foto: Pierre Adenis | Mooistestedentrips.nl
Prenzlauer Berg, foto: Pierre Adenis | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Prenzlauer Berg

Heb je nog tijd? Dan is het een goed idee om Prenzlauer Berg te ontdekken. Ga winkelen bij Kauf dich Glücklich of Öl Büro. Borrelen doe je bij Anna Blume of Hüftengold. ’s Avond reserveer je bij Osmans Töchter waar je het lekkerste Turkse eten ooit zult proeven.

Dag twee: van Oost naar West

Dag twee staat in het teken van Oost- én West-Berlijn. Hoe je het ook went of keert, je ontkomt er niet aan tijdens je stedentrip Berlijn. En eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig Europese steden waar de recente geschiedenis zo zichtbaar en tastbaar is. Ontdek de bijzondere plekken in Berlijn waar de muur ooit stond en hoor de bijzondere verhalen van de mensen die er woorden. Maar ontdek ook het Berlijn uit de barok en bezoek een paar heel hippe en leuke adresjes.

Fietsen langs de Berlijnse Muur

Zodra je in Berlijn komt valt het je meteen op: iedereen fietst. Berlijn heeft goed aangelegde fietspaden en is behoorlijk vlak. En omdat de stad zo uitgestrekt is, is het helemaal niet zo’n gek idee om de stad met de fiets te verkennen. Ik stapte op de fiets en ging mee met een fietstocht langs de Berlijnse Muur. In 3 uur fietsten we met een kleine groep en een goede gids langs allerlei bijzondere plekken, waarlangs de Muur ooit stond. Van knusse woonwijken, tot met street art bekladde overblijfselen van de muur. De verhalen die we hoorden van onze gids waren ontzettend interessant en soms hartverscheurend.

Lees meer over fietsen in Berlijn.

Kulturbrauerei 

Je fietstocht begint en eindigt in de Kulturbrauerei. Blijf bij terugkomst gerust even hangen. Je vindt hier theaters, een bioscoop, museum, restaurants en clubs. Ben je hier op zondag? Dan val je met je neus in de boter. Dan vindt ’s middags namelijk de bekende street food market plaats.

Kulturbrauerei, Berlijn | Mooistestedentrips.nl
Foto met dank aan ZULA

Lunchen bij ZULA

Je kunt neerploffen bij één van de restaurants in de Kultubrauerei, maar als het daar te druk is, zijn er in de buurt nog veel meer opties. Zoals ZULA. Hier bestel je de lekkerste Midden-Oosterse gerechten, zoals salades, shakshuka en ZULA’s beroemde hummus.

Schloß Charlottenburg

‘’s Middags is het tijd voor een heerlijke wandeling in het groen van Schloß Charlottenburg, in West-Berlijn. Charlottenburg, gelegen in de gelijknamige wijk, is het grootste paleis in Berlijn en werd gebouwd als zomerverblijf en werd daarna aan alle kanten uitgebreid, waardoor je al wandelend over het landgoed verschillende bouwstijlen tegenkomt. Dwaal door de privé vertrekken van Frederik de Grote die overdadig zijn uitgedsost met kroonluchters, antieke meubels en hand geschilderd zijden behang. Of je nu een stedentrip Berlijn maakt in de zomer of winter, de tuinen van Schloß Charlottenburg zijn altijd schitterend. Je kunt uren wandelen over de lange lanen en genieten van bruggetjes, meertjes en andere bijzondere bezienswaardigheden.

3 dagen Berlijn, Charlottenburg | Mooistestedentrips.nl
3 dagen Berlijn, Charlottenburg | Mooistestedentrips.nl
Brauerei Lemke, Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven bij Brauerei Lemke

 Brauerei Lemke ligt zowat naar Schloß Charlottenburg, dus plof neer op het terras en proef één of meerdere bieren van de brouwerij. Blijf gerust hangen voor het avondeten, want je bestelt hier fijne burgers en flammkuchen. Mocht je meer te weten willen komen over de brouwerij, dan kun je een rondleiding reserveren.

Dag drie: apenkooien

Berlijn is vooral een leuke, levendige stad. Dat komt door alle gekke wijkjes met street art en gezellige markten en alle leuke, kleurrijke adresjes overal in de stad. Duik vandaag West-Berlijn in en ontdek één van die gezellige, beetje rauwe wijken van de stad én de moderne kant van Berlijn, waar stiekem toch ook een hoop historie ligt.

3 dagen Berlijn: Berlin-Kreuzberg | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Berlin-Kreuzberg

Kreuzberg is een multiculturele en creatieve wijk en  staat bol van de leuke restaurantjes en cafés, maar je kunt er ook heerlijk wandelen. Bijvoorbeeld in het Victoriapark, met bovenop een heuvel de Kruiskerk waaraan de wijk haar naam te danken heeft. 

Street art in Kreuzberg

Goed, Berlijn is natuurlijk één grote street art stad. In elke wijk kun je wel street art spotten. Maar toevallig vind je in Kreuzberg wel heel veel interessante werken van wereldberoemde artiesten. Maak deze wandeling om de mooiste street art in Berlijn Kreuzberg te zien.

Wandel bijvoorbeeld de Oranienstraße af richting de Skalitzerstraße, dan kun je al een heleboel street art spotten, waaronder werk van ROA. Rondom de Ritterstraße, Luckauer Straße en Wasserstraße vind je onder andere werk van Bosoletti, Herakut en Milo. Ook aan de Köpenickerstraße vind je geweldige street art. Andere plekken om street art te spotten in Berlijn zijn het Mauerpark en Haus Swarzenberg in Berlijn Mitte.

Street art Berlijn, Kreuzberg. ROA in Berlijn | Mooistestedentrips.nl
Street art in Berlijn: Kreuzberg | Mooistestedentrips.nl
Kreuzberg, Markthalle Neun. Foto door: Dagmar Schwelle | Mooistestedentrips.nl

Markthalle Neun

Of je nu zin hebt met koffie en gebak, een fijne lunch of een gezellige borrel: je moet beslist naar Markthalle Neun in Kreuzberg. Er is zo veel lekkers te krijgen bij de tientallen kraampjes. Probeer gewoon iets dat je nog niet kende. Op donderdagavond is het street food avond.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

In een hypermodern deel van Berlijn vind je één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad, de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. De kerk werd gebombardeerd in 1943 en bewust niet herbouwd, maar er werd een modern deel aan toegevoegd.

Weekendje Berlijn: Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche | Mooistestedentrips.nl
3 dagen Berlijn: Tiergarten & Zoologischer Garten, Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Tiergarten

Tiergarten is het grootste stadspark van Berlijn en de groene long van de stad. Vanaf de Gedächtniskirche wandel je er zo in. Je ziet hier verschillende prachtige (rozen)tuinen, ouderwetse gaslantaarns en monumenten. Drink iets bij Café am neuen See of ga aapjes kijken in de schitterende Zoologischer Garten van Berlijn.

Monkey Bar & Neni

Vermoeide voeten na 3 dagen Berlijn? Op naar 25hours Hotel Bikini Berlin aan de rand van Tiergarten. Hier kun je apenkooien in de Monkey Bar, één van de leukste bars in Berlijn. Bestel er een goed glas wijn of een mooie cocktail en geniet van het geweldige uitzicht over de stad. Je kijkt ook zo het apenverblijf van de Zoo in.

Voor het eten ga je gewoon een deurtje verderop. Bij Neni eet je namelijk de lekkerste Midden-Oosterse gerechten, maar ook heel fijne burgers, curry’s en salades. Heb je daarna nog zin in een drankje of wil je tot diep in de nacht dansen? Dan wandel je weer terug naar Monkey Bar. Hier draai namelijk bijna elke avond een DJ en is het tot in de kleine uurtjes gezellig.

Foto met dank aan Monkey Bar
Foto met dank aan Neni

3 dagen Berlijn: tips
Bewaar op Pinterest

3 dagen Berlijn: tips & planning | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer